De Westergasfabriek is rond 1885 gebouwd voor de winning van gas uit steenkool. De locatie lag toen nog buiten de stadsgrenzen. Het fabrieksproces was smerig en het terrein raakte meer en meer vervuild. Toen er in de jaren zestig aardgas ontdekt werd in Nederland was het definitief gedaan met de fabriek. Het terrein lag inmiddels midden in de stad door de steeds verder opgeschoven stadsgrenzen. Toch wist de gemeente Amsterdam zich lange geen raad met het terrein.

Medio 2003 is het vervuilde fabrieksterrein door MAB getransformeerd tot een plek voor evenementen, horeca, en bedrijven. Een jaar of 6 later kwamen zaken als aanpassing verdere restauratie en onderhoud aan de orde. De Westergasfabriek wilde dit in eigen beheer gaan doen maar was als bedrijf voornamelijk gericht op evenementen en dagelijks beheer. Ik ben daarom vanaf 2011 betrokken als architect en adviseur, op gebied van monumentale architectuur, technisch onderhoud en aanpassen van de rijksmonumenten. Samen met de bouwcoördinator Ingo Ruijterman werk ik al vele jaren aan uiteenlopende projecten. Ik noem er een paar:

  • Restauratie zoals het herstellen van staalconstructies van de Gashouder en transformatorhuis
  • Groot onderhoud Ingenieurswoning en Zuiveringsgebouw bestaande uit schilderwerk, voegwerk, vervangen van kozijnen, herstel van daken en afwatering, metselwerkherstel.
  • Verbouwingen zoals het verplaatsen van de entree voor het Westergasfabriektheater, en een geluid reducerend dak op het transformatorhuis.
  • Subsidieaanvragen zoals de Pilot verduurzaming monumenten of de ‘Dak voor de Stad’
  • Verduurzaming van monumenten, zoals het isoleren van de daken en ramen van Machinegebouw, Oostelijk Meterhuis en Transformatorhuis.
  • Onderhouds prognoses, -begrotingen, en meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s).
  • Casco inspecties en rapportages.

Anno:
2011-heden