Ondanks de vervallen staat en illegale aanbouwen was het restaurant met terras ‘De Tuin van de Vier Windstreken’ aan de Kralingse plas een goed bezochte plek in Rotterdam. Om dit zo te houden wilde de eigenaar, de Gemeente Rotterdam, het gebouw graag restaureren, uitbreiden en moderniseren.

Wij troffen het gebouw aan in een sterk vervallen en scheefgezakte toestand. Aan de achterkant was illegaal een plantenkas aangebouwd waar een deel van het restaurant in zat. Het was bekend dat er nog WO II blindgangers in de bodem rond het gebouw lagen. Ondanks alles had het samenraapsel een prettige sfeer. Maar de grootste kwaliteit van de Tuin was het terras aan het water.

Het hoofdgebouw is voor de restauratie eerst met vijzels rechtgezet. Voor de uitbreiding hebben we de oude kas en het terras als inspiratie gebruikt. Door in de nieuwe ‘kas’ dezelfde vloerafwerking als het terras te kiezen lopen beide als vanzelfsprekend in elkaar over, zeker als de enorme glazen schuifwanden geopend worden. De zichtlijn met mozaïek-wand  vanaf voordeur tot steiger is het verbindende element tussen de oude en de nieuwe gebouwdelen.

Ontwerp, vergunningen en begeleiding bouw:
Martijn Bleichrodt en Dirk Jan Borski (BNB architecten)
Omvang:
oppervlakte uitbreiding: 218 m2
oppervlakte totaal: 572 m2
Opdrachtgever;
OBR gemeente Rotterdam.
Constructeur:
van Rossum
Documentatie bestaande situatie:
IOB ingenieurs
Aannemer:
De Wilde
Anno:
2007